Semlor – Bak vanaf nul

Francis
By Francis
5 Min Read

 

Foto en recept door Linda Lomelino

Semlor, of de enkelvoudige semla, zijn zachte, met amandelen en room gevulde kardemombroodjes die traditioneel op fettisdagen of Vette Dinsdag worden gegeten als feest vóór de vastenperiode van de vastentijd. Deze worden het beste geserveerd op de dag dat ze worden gemaakt, maar als je overgebleven broodjes hebt, week ze dan in warme melk. In Zweden staat dit bekend als hetvägg. Lees hier meer Smelor!

Semlor

Maakt 9 broodjes

Deeg

  • ½ beker (120 gram) warme volle melk (41°C tot 43°C)
  • 1 eetlepel (9 gram) actieve droge gist
  • ¼ beker plus 2 eetlepels (74 gram) kristalsuiker
  • 1 groot ei, (50 gram), kamertemperatuur
  • 1 eetlepel (6 gram) versgemalen kardemomzaadjes
  • 2 ⅔ kopjes (333 gram) bloem voor alle doeleinden, plus meer om te bestuiven
  • 1 ½ theelepels (7,5 gram) bakpoeder
  • ½ theelepel (1,5 gram) fijn zeezout
  • beker plus 2 eetlepels (104 gram) gezouten boter, in blokjes en zacht

Vulling

  • ¾ beker (106 gram) hele amandelen
  • ½ beker (100 gram) kristalsuiker
  • beker plus 1 eetlepel (95 gram) volle melk
  • theelepel fijn zeezout
  • theelepel versgemalen kardemomzaadjes
  • kopjes (360 gram) koude zware slagroom
  • Banketbakkerssuiker, om te bestuiven

Deeg

  • Roer in de kom van een keukenmixer warme melk en gist met de hand door elkaar; laat staan ​​tot het schuimig is, ongeveer 5 minuten. Voeg kristalsuiker, ei en kardemom toe; gebruik het peddelhulpstuk en klop op lage snelheid tot het gemengd is.
  • Meng in een middelgrote kom bloem, bakpoeder en zout. Voeg 125 gram bloemmengsel toe aan het gistmengsel; klop op lage snelheid tot alles gemengd is en stop om de bodem en zijkanten van de kom te schrapen. Voeg geleidelijk het resterende bloemmengsel toe aan het gistmengsel en klop op een lage stand tot er een ruig deeg ontstaat. Voeg met de mixer op middellage snelheid de boter toe, één blokje per keer, en klop tot het na elke toevoeging volledig is opgenomen. Schraap de peddel en de onderkant en zijkanten van de kom naar beneden.
  • Schakel over naar het deeghaakopzetstuk. Klop op lage snelheid tot er een glad, zacht, licht plakkerig deeg ontstaat, ongeveer 20 minuten, stop om de bodem en zijkanten van de kom en de deeghaak schoon te schrapen. Dek af en laat 10 minuten staan.
  • Bekleed bakplaten met bakpapier.
  • Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak; Verdeel het deeg in 9 porties (elk ongeveer 75 gram). Gebruik met bloem bestoven handen, plaats uw hand rond elke portie deeg op het oppervlak en vorm in een cirkelvormige beweging tot er een gladde, glanzende bal ontstaat. Plaats ongeveer 7,5 cm uit elkaar op voorbereide pannen. Dek losjes af en laat op een warme, tochtvrije plaats (24°C) rijzen tot het in volume verdubbeld is, 2 tot 2½ uur.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vulling:

  • Verdeel de amandelen in een enkele laag op een bakplaat met een kleine rand.
  • Bak tot het lichtbruin en geurig is, 8 tot 10 minuten. Laat volledig afkoelen. Verhoog de oventemperatuur tot 225°C (450°F).
  • Hak 2 eetlepels (20 gram) geroosterde amandelen grof; reserveer in een middelgrote kom. Verwerk kristalsuiker, melk, zout, kardemom en de resterende hele geroosterde amandelen in de mengkom van een keukenmachine tot de amandelen fijngehakt zijn. Roer het amandelmengsel door de gereserveerde gehakte amandelen; koel tot klaar voor gebruik.
  • Bak de broodjes goudbruin, 8 tot 10 minuten. Haal uit de pannen en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Snijd met een gekarteld mes de bovenkant van afgekoelde broodjes af; reserveren. Hol het midden van de broodjes uit met een lepel, zodat er een kuiltje ontstaat; reserveer verwijderd brood.
  • Klop in een grote kom de koude room met een mixer op middelhoge snelheid tot zich middelstijve pieken vormen. Doe de slagroom in een spuitzak met een grote stervormige spuitmond.
  • Verkruimel het gereserveerde brood en roer het door de vulling; lepelvulling in het kuiltje van de broodjes. Spuit slagroom op broodjes; voeg de bovenkant van de broodjes toe. Bestrooi met banketbakkerssuiker.
  • Serveer onmiddellijk.

 

Vorig artikelGahkku Semla
Volgend artikelGalette van abrikozen-peer

 

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *