Dit bericht kan affiliatielinks bevatten. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.
Oh-zo-perfecte zijdezachte kip en groenten gekookt in een rode wijnsaus in slechts een fractie van de tijd. GEWELDIG!
Coq Au Vin is een klassiek Frans gerecht van gestoofde kip in rode wijn. Het wordt urenlang gestoofd en gestoofd, en eerlijk gezegd is het best hemels. Maar nu kunnen we het goed maken in de Instant Pot met minder moeite, minder tijd en minder oppassen.
Met botten, kippendijen met vel, champignons, sjalotten, knoflook, wortelen en verse tijm en 15 minuten hoge druk, komt de kip zijdezacht tevoorschijn met die dieprode wijnsmaak, waardoor je in slechts enkele minuten alle smoorvibes krijgt. een fractie van de tijd. Het is warm, gezellig, geweldig voor entertainment en super chique zonder al het harde werk.
Serveer over aardappelpuree en knapperig brood om al die pittige goedheid op te zuigen met een gezonde besprenkeling van dat knapperige spek er bovenop.
HULPMIDDELEN VOOR DIT RECEPT
MOET IK RODE WIJN GEBRUIKEN?
Een bordeauxrode wijn (pinot noir) is een traditionele keuze voor Coq Au Vin. Voor rode wijn kan echter runderbouillon met een scheutje rode wijnazijn worden gebruikt als alcoholvrije vervanger. De bouillon zal minder zuur en milder van smaak zijn dan rode wijn.
WAT ALS IK GEEN INSTANT POT HEB?
Geen Instant Pot, geen probleem! Je kunt in plaats daarvan deze kookplaatversie maken.
Waarmee kan ik dit serveren?
Je hebt iets nodig om al die saus op te zuigen, zoals deze boterachtige aardappelpuree (of je kunt een bloemkoolpuree gebruiken) of wat knapperig brood. Je kunt dit ook combineren met een lichte salade voor een volledige maaltijd met de overgebleven wijn.
- 3 plakjes spek, in blokjes gesneden
- 6 kippendijen met botten en vel
- Kosjer zout en versgemalen zwarte peper, proeven
- 8 ons cremini-paddenstoelen, gehalveerd
- 3 sjalotten, gevierendeeld
- 3 kruidnagel knoflook, gehakt
- 2 eetlepels bloem voor alle doeleinden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 ½ kopjes droge rode wijn
- 1 beker kippenbouillon
- 3 wortels, in de lengte gehalveerd en in drieën gesneden
- 4 takjes verse tijm
- 2 eetlepels gehakte verse peterselieblaadjes
-
Stel een 6-qt Instant Pot® naar de hoge bakstand. Voeg spek toe en kook tot het bruin en knapperig is, ongeveer 6-8 minuten. Giet overtollig vet af; breng het spek over naar een met keukenpapier beklede plaat.
- Kruid de kippendijen met 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper.
- Voeg in batches de kip toe aan de Instant Pot®, met de velzijde naar beneden, en schroei beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant; opzij zetten. Giet overtollig vet af en bewaar 2 eetlepels in de Instant Pot®.
- Voeg champignons en sjalotten toe en kook, af en toe roerend, tot de champignons zacht en bruin zijn, ongeveer 5-7 minuten; breng op smaak met zout en peper.
- Roer de knoflook erdoor tot het geurig is, ongeveer 1 minuut.
- Klop de bloem en de tomatenpuree erdoor tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 1 minuut.
- Roer de wijn erdoor en schraap eventuele gebruinde stukjes van de bodem van de Instant Pot®. Roer de kippenbouillon, wortels en tijm erdoor.
- Doe de kip terug in de Instant Pot®. Selecteer handmatige instelling; stel de druk in op hoog en stel de tijd in op 15 minuten. Wanneer u klaar bent met koken, laat u de druk snel ontsnappen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
- Zet kip en groenten opzij. Selecteer de hoge sauteerstand; laat sudderen tot de saus is ingedikt en iets ingedikt, ongeveer 8-10 minuten; breng op smaak met zout en peper.
- Serveer kip en groenten onmiddellijk met sap, bestrooid met spek en eventueel gegarneerd met peterselie.